Ting du burde tenke på når du skaffer deg, eller får, en hundevalp


Noen ganger er det et valg at man får en hundevalp, andre ganger er det bare naturen som går sin vante gang. Uansett så finnes det en del forberedelser som må treffes, før man kan si at hjemmet er forberedt på et kull med valper.

Forberedelse for fødsel av hundevalper

Et godt tips kan være at man rydder plass i garasjen, eller i et uthus. Mor vil uansett ha fred og ro, i alle fall i de første dagene som valpene er kommet ut, men også gjerne noen uker etterpå, hvor hun vil like å kunne trekke seg tilbake til et sted hvor hun som regel er uforstyrret. –Dette betyr ikke at mor ikke trenger litt avlasting. Etter noen dager med konstant valpestell er det god mulig at hun vil sette pris på noen timer vekk fra valpene.

Men om vi kommer tilbake til valg av oppholdssted for de nyfødte. Også for din egen del kan det være lurt å velge et uthus for de første ukene av valpenes liv på jorden. De er nemlig ikke husvante, og gjør fra seg når de har behov for det.

Likevel bør du sørge for at hundene har en lun plass å være, kanskje med en større pappkasse, eller en innhengning som gjør det mulig for hunden å gå inn og ut, mens valpene må bli igjen på innsiden. Litt gamle aviser på bunnen av oppholdsstedet er heller ikke å forakte, men det kan være fint for hundene om du ofrer en gammel madrass, eller noen gamle pledd, slik at hundene får litt hjelp med å holde seg varme.

Hvilket fôr trenger valper på forskjellige stadier i utviklingen?

I den første tiden etter fødselen er det vanlig at mor har nok melk til å fø på ungene, men dette er ikke alltid gitt, siden størrelsen på kull kan være ganske variabel. Om det skulle være nødvendig å hjelpe hunde-mor med å fø på valpene, så kan det hende at du trenger tørrmelk. Men dette er et hundefôr som kun egner seg for de første 8 ukene. Etter dette blir hundevalpene avvent fra brystmelk, og utvikler raskt en laktoseintoleranse. Det innebærer at tørrmelken som er igjen må kastes, siden den etter dette tidspunktet vil medføre at valpene blir dårlige i maven.

Etter 8 uker er det på tide å venne valpene til en mer allsidig diett, som kan innebære en større og større variasjon. Det er likevel hensiktsmessig å begynne fôringen med det som vanligvis kalles valpefôr. Dette er mat som er litt mildere, og som vanligvis passer bra for hunder som er i vekst. Vanligvis fortsetter man med valpefor frem til den dagen hundene fyller sitt første år. Det finnes både tørrfôr og våt-fôr som er tilpasset for dette formålet, og det finnes som regel mange smaksretninger og ingredienser å velge mellom.

Under svangerskapet, og under die-perioden, så vel som etterpå, har hunde-mor som regel også behov for et lite ekstra. Så lenge hunden ammer, så er det formålstjenlig å doble matrasjonene, og at man sper i litt ekstra kjøtt, fisk eller egg i den vanlige rasjonen. Mange næringsstoffer som kroppen trenger, forsvinner nemlig ut i melken, og om hunden hadde et moderat fettlag før ammingen begynte, så vil dette raskt brukes opp av en bande viltre valper.