Så mye koster det å ha et kjæledyr


Det er godt selskap og mye kjærlighet i kjæledyr, men det er også viktig å finne dyret som passer deg ut ifra hva de koster med tanke på mat og utstyr. De kan dessverre ikke leve på kjærlighet alene. Nedenfor vil du finne informasjon om forskjellige vanlige husdyr, og hva de trenger, annet enn din kjærlighet.

Menneskets beste venn

Hunden er som alle vet ansett for å være menneskets beste venn. Men kanskje ikke lommebokens. Forskning viser at en hund i hele sin levetid fort kan komme opp i den nette sum av 160 000 kroner. Gitt at du følger vaksinasjonsprogrammet, kjøper utstyr som bur, hundeseng, leker, klotang, seler, halsbånd og selvfølgelig også medisiner og mat. En gjennomsnittlig stor hund spiser for mellom 10-1300 kroner i måneden. Da medregnet for, tyggeben og hundesnacks. En mindre hund spiser for mellom 350 til 500 kroner i måneden. Matbudsjettet er også noe å ta i betraktning. Til en nyanskaffet hund bør du også vurdere ID-merking som koster rundt tusen kroner.

Du må heller ikke glemme forsikring til hunden. Det kan fort bli en veldig dyr affære hvis du prøver deg uten. En operasjon og oppfølging etterpå med medisiner og kontroller, la oss da si ved en alvorlig livmorbetennelse koster fort 15-16 000 kroner og hvis du ikke har forsikringene i orden kan alternativet fort bli en trist avslutning. Avlivning er et rimeligere alternativ, men i de fleste tilfeller det minst ønskelige. Forsikring bør enhver hund ha uansett om det er en rasehund til 25 000 kroner, omplasseringshund eller en valp du har fått. Prisen på hunden bestemmer ikke kvaliteten på vennskapet og gleden ved å ha en hund. Og det å kunne slippe å ta en så vond avgjørelse fordi du ikke hadde råd til operasjon grunnet manglene forsikring er noe du bør tenke på før anskaffelse av hund. Det har du igjen for senere. En hundeforsikring koster rundt 200 kroner per måned og anbefales på det høyeste.

Du må også tenke på transport. Hunder skal sikres i bil for sin eier og hundens egen sikkerhet. Løs hund i bil kan fort bli en bot på 8000 kroner. Her trenger du sele eller godkjent bur til hunden i bilen. En sele eller et bur blir da fort en billig investering.

Et gjennomsnittlig budsjett for hunden i året ligger på et sted mellom 8600 og 20 000 kroner, så før du vurderer å gå til anskaffelse av hund skal vi se på noen flere alternativer til kjæledyr.

Få Tips og råd – Personlig økonomi på Scandilån Norge

Hva med katt?

Noen foretrekker et litt mer selvstendig kjæledyr og velger seg en kattepus, men den er ikke gratis den heller. Pus skal også ha mat, vaksiner og medisiner. Den bør også ID-merkes, det koster fort en tusenlapp. Den skal forsikres og også gjerne kastreres. Forsikringen koster mellom 85 til 225 kroner i måneden og kastreringen et sted mellom 1500 og 3000 kroner. Katter er raske til å formere seg, så det kan lønne seg med kastrering så du selv ikke blir sittende med et kull uønskede kattunger. Dessuten trenger ikke katt å være den billigste investeringen. En rasekatt kan fort koste opptil 20 000 kroner selv om de fleste av oss går for en rimeligere variant. Det er mange som gir bort uønskede kattunger så anskaffelse av katt er ikke det mest kostbare.

Katten må også ha mat og det koster gjennomsnittlig en hundrelapp i måneden. Kattedo og kattesand er også noe å tenke på, og det koster rundt en hundrelapp for kattesand i måneden. Noen vil også ha en kattedør, som kan fort koste over tusenlappen, det spørs hva du velger. Husk at det også koster å få den montert hvis du ikke gjør det selv. Pus må også ha transportbur til bilen om det skulle bli nødvendig, for eksempel når du skal til veterinæren. Et slikt bur eller eventuelt en transportbag koster mellom 250-1000 kroner. Alt ut ifra hva du velger.

Det er mye å tenke på prismessig ved anskaffelse av katt også. Den kan være billig og lett å skaffe seg, men dyr å ha selv om det er et mer rimelig alternativ enn hund. Et sted mellom 4500 og 6600 kroner er en gjennomsnittlig pris for pusen i året for matmor eller matfar.

Hva med en gnager eller to?

En gnager kan være rimelig å anskaffe. Alt ifra ca. 150 til 1500 kroner. De spiser heller ikke mye og er derfor også rimeligere i drift. En hamster, marsvin eller chinchilla kan være et godt alternativ for mange og de krever heller ikke lange gåturer som gnager på samvittigheten.

Men noen av disse skal ha stor plass. Et lite bur kjøpt til en hamster på en dyrebutikk er ofte ikke nok. Hamsteren krever stor plass i trygge omgivelser utenfor buret i blant. De er heller kanskje ikke det beste alternativet for barn siden de heller ikke er så glade i kos. Hamsteren skal heller aldri vekkes når den sover.

For marsvinet gjelder de samme reglene om plass, men de sover om natten og er nok litt mer selskapelige anlagt enn hamsteren. Men marsvinet trives ikke alene, så her bør du tenke på å anskaffe deg to. For marsvinet gjelder også kastrering siden hannene har lett for å slåss. En kastrering koster ca. tusen kroner, men det lønner seg å sjekke pris hos forskjellige veterinærer. Marsvinet skal også ha C-vitamin tilskudd siden de er utsatt for mangel. Men alt i alt er marsvinet et hyggelig lite vesen med en forventet levealder på opptil ti år.

Ønsker du seg en chinchilla er plassen også vesentlig. De trives ikke godt i bur og bør helst ha et eget rom med ledninger som er sikret så de ikke gnager de i stykker. Det kan i så fall fort bli en dyr affære. Chinchillaen trives ikke i temperaturer under 18 grader, så dette må også tas hensyn til ved anskaffelse. De er ganske sky av natur og passer kanskje ikke så godt til barn, men her kan du ha en venn i opp til 20 år.

Selvfølgelig skal gnageren også ha mat. Det er regnet mellom 100 til 300 kroner i måneden til for så det er overkommelig. Så skal de også ha spon og bomull, drikkeflasker, leker, do, hus, kalkstein og saltstein til buret sitt. Dette blir fort nærmere tusenlappen. Buret i seg selv varierer i pris ut ifra størrelsen på gnageren din. Bur kan koste alt fra 250 til 2000 kroner så det er også noe å ta i betraktning hvis du skal kjøpe deg en gnager.

Fugl eller fisk

En fugl trenger ikke å koste deg all verden. En liten undulat eller kanarifugl kan koste mellom 350 og 750 kroner, mens en papegøye kan koste deg flere tusenlapper. Her er det opp til ønsker og lommeboken. Husk også at mange fugler trives best i par eller i flokk. Dette bør du ta hensyn til, kanskje du må kjøpe to eller flere. Fugler krever også sitt av mat og utstyr. Den skal selvfølgelig ha bur, drikkeflaske og leker. Dette kan koste deg opp til 2000 kroner litt avhengig av hva du velger. Matkostnader ligger på gjennomsnittlig 50 kroner i måneden så det er ikke det største innhugget i lommeboken. Husk at papegøyer ikke er frøspisere og skal derfor ha et balansert for i pelletsform, dette gjelder også undulater som er en papegøyefugl. Det er viktig å sette seg inn i hver enkelt fugl sitt behov før anskaffelse.

Alt i alt er ikke fugl det dyreste kjæledyret å eie etter at alt utstyret er innkjøpt og det gir deg masse selskap i hverdagen.

Akvarium kan være noe for enhver. Men det krever sitt stell uansett om det er en liten gullfisk i en bolle eller et større alternativ med flere fisker. En liten kampfisk eller gullfisk i en bolle er ikke den største investeringen, men skulle du ønske noe mer koster det deretter. Hvis du starter med et 60 liters akvarium koster det alt fra 600 kroner og oppover. Når du fyller det opp med fisk koster det gjerne en tusenlapp, kanskje to. En fisk kan koste fra 10 kroner og oppover. Du begynner gjerne i det små og handler litt ettersom. Et gjennomsnittlig matbudsjett i måneden ligger på rundt 50 kroner, men akvariet skal også ha sand, lysrør, røtter, pynt og pumpe. Kanskje også en foringsautomat om du skal ut å reise. Prisene her er som sagt veldig varierende ut ifra hva du ønsker deg.

Det viktigste for mange er nok kanskje ikke kostnadene ved anskaffelse av selve kjæledyret, men det er viktig å ta hele dyrets behov i betraktning før anskaffelse, så en ikke får prissjokk i ettertid ved for eksempel første veterinærbesøk.

Hunden tar førsteplassen prismessig og for noen kan kanskje et forbrukslån være et alternativ ved anskaffelse av sin nye, gode venn.