Den dyre hestedrømmen


«Hest er best, ingen protest» var et utrykk vi hørte mye av fra de hesteglade jentene da vi gikk på skolen. Hest er helt sikkert en fin hobby og en flott interesse å ha, men dog en litt dyr og eksklusiv interesse. Det er et stort dyr som koster både å kjøpe, bli ivaretatt og på sitt vis også vedlikeholdes. Selvfølgelig er det litt ulike priser i forhold til hvilken hest man velger eller ønsker å kjøpe, men en hest koster stort sett litt mer penger enn mange andre kjæledyr. For eksempel katter kan man jo noen ganger få gratis, men vi liker jo alle forskjellige kjæledyr – og noen liker hest aller best.

Et dyrere alternativ

Prisen på et kjæledyr er én ting, men behovene og utstyrslista en ganske annen. Det koster ikke så mye med en gratis kattepus som kan spise middagsrestene våre og drikke vann fra vannkranen på kjøkken i skålen sin. Den gjør sitt «fornødne» under noen busker og leker fritt og greit, og den trenger ikke den helt store underholdningen – bare litt kos i ny og ne. En hest derimot trenger både mer stell, mat og utstyr. Det er en stor kropp som skal fødes opp, og korrekt utstyr er også viktig – spesielt om du skal bruke hesten til forskjellige rytter-aktiviteter.

En hest tar også litt mer plass enn en liten katt gjør, og den trenger stort sett et godt tilpasset sted å være på og oppholde seg i. Det er ikke alle som kan sette opp en stall i hagen, faktisk de aller færreste kan gjøre det, og da bør og må man helst leie seg en stallplass eller ha god tilgang til beitemark til hesten.

Med andre ord så kreves det litt planlegging når man skal kjøpe en hest til kjæledyr. Både planlegging i forhold til hvor den kan være, hvilken type hest det er man ønsker seg, hvilket utstyr man bør kjøpe, matprodukter og pleieprodukter. Du trenger faktisk også produkter til deg selv; klær og sko, kanskje en pisk og en skikkelig ridesal. Ut i fra dette kreves det med andre ord en god økonomisk oversikt og planlegging. Men det betyr overhodet ikke at den dyre hestedrømmen trenger å bli lagt bort inntil videre. God økonomisk planlegging er en fin begynnelse på hestedrømmen.

Finansiering av hestedrømmen

Hvis du trenger litt ekstra midler for å oppfylle hestedrømmen kan et forbrukslån være et godt alternativ. Når du søker om forbrukslån blir du ikke spurt om hva du skal bruke pengene dine til – de spør stort sett bare etter inntekten din og eventuell annen gjeld du har. Dette er for at de vet at de kan gi deg et godt og levelig forbrukslån egnet til akkurat deg og med det utgangspunktet som du har økonomisk. Og plutselig så kan hestedrømmen faktisk gå i oppfyllelse.

Selv om hestedrømmen kan virke både dyr og uoppnåelig så er den faktisk nødvendigvis ikke det. Det finnes gode finansielle muligheter som kan bidra til å hjelpe deg med å oppnå den dyre hestedrømmen, og du kan få råd i forhold til finansrådgivning og de ulike forbrukslånene som finnes. Jan Edvardsen fra Forbrukslaan.no sier at «så lenge du kjenner din egen økonomiske tilstand og klarer å holde et budsjett kan et forbrukslån gi mange fordeler.»

Det kan være lurt å undersøke muligheten for forbrukslån før man eventuelt anskaffer seg drømmehobbyen hest, selv om man i utgangspunktet har oppsparte midler til å kjøpe den hesten man ønsker seg. Uforutsette ting kan skje og uforutsette produkter må kanskje bli kjøpt inn. Ikke bare til hesten, men som nevnt også til deg.

Selv om hest er en stor, og til tider økonomisk, utfordring og et noe krevende kjæledyr å anskaffe seg så er det fullt mulig å kunne virkeliggjøre denne drømmen. Dette kan gjøres med de rette økonomiske innstillingene og en god porsjon forhåndskunnskap om både hesten selv og de ulike økonomiske utfordringene som den både medfører og kan medføre i forhold til uforutsette hendelser.

Nødvendig utstyr og stell

Selv om hestedrømmen går i oppfyllelse med god økonomisk planlegging og ved hjelp av et forbrukslån så er det mange ting man må tenke på. Et sted som hesten kan bo på har allerede blitt nevnt, men også forskjellig utstyr som hesten trenger må tas i betraktning. Den trenger blant annet ulike børster, sko og skikkelig mat. Hesten din kan faktisk få kolikk om den får feil fôr. Da trenger den faglig hjelp for å få bukt på kolikken.

Hovene til hesten må sjekkes rutinemessig, ikke bare av og til. En hest er et stort og tungt kjæledyr selv om man velger å kjøpe en liten ponni. Og når man først er inne på at hest er et tungt kjæledyr så må de ulike utstyrsproduktene som hesten trenger være skikkelige og av god kvalitet – de må være holdbare både for din del og for hesten sin del. Det bør være produkter som tåler tyngde og slitasje, og som ikke må skiftes ut ofte. Det kan også fort bli en dyr og kostbar affære. Foruten dette må hesten din også vaksineres, og den kan kanskje trenge en veterinær en gang i ny og ne ved sykdom. Faktisk litt oftere enn bare i ny og ne, ettersom hestens tenner må sjekkes med jevne mellomrom også. Dette er dessverre ikke gratis, og kan fort bli en uforutsett utgift man ikke hadde tatt med i regnestykket. www.forbrukslaan.no Jan Edvardsen sier: «Du bør ta med i betraktning at uforutsette hendelser kan skje.» Og da kan det være godt å ha en «back up»-løsning for det økonomiske med et greit forbrukslån.

En skikkelig og holdbar hestesal som er bra for hesten sin rygg, men også for din rygg, koster noen kroner. Selv om man tenker at «jeg trenger da ikke det eller det» så gjør man som ofte akkurat det. Det er ikke like lett å ri med billige gummistøvler som glir av føttene dine mens du er i galopp på hesteryggen. Du burde ha skikkelige ridestøvler som er laget for nettopp en slik aktivitet. Regntøy er også godt å ha, men helst av god og holdbar kvalitet. Selvfølgelig trenger du også en god hjelm til å beskytte hodet ditt om du skulle falle av. Hest er et tungt dyr med mange krefter, og selv om hesten ikke selv ønsker å skade deg så kan du bli skadet. Skikkelig og godt utstyr kan forhindre mange rideskader, men det er ikke alltid man tenker på det.

Ta vare på hesten din

Tid er penger og en hest trenger litt av din tid; tid til stell og pleie, tid til opplæring og fysisk aktivitet. Den kan ikke stå til pynt i en stall og kun brukes en gang i ny og ne – da bør man ikke anskaffe seg en slik kostbar drøm. Hester lever vanligvis i flokk og de er faktisk sosiale dyr som trenger både omsorg og pleie, og også litt sosialt samvær både med deg og «likesinnede» – altså andre hester. Dette vil spare deg for litt tid da hesten kan leve litt mer fritt enn i stall, men den krever tilsyn og oppfølging av deg allikevel. Du kan ikke «stikke innom» hesten din en gang av og til. Du må vite at du har økonomi til å kunne bruke tiden din også på hesten din.

Du må ivareta hesten sitt ve og vel og dens fysiske behov, uansett om det er en liten ponni eller en stor araber du har anskaffet deg. Du kan leie en mark eller beite som den kan få gå fritt på, men det koster også og allikevel må hesten ivaretas av deg. For selv om hesten din er tilpasset til å leve ute trenger de le fra vind og regn, og dette må du se til at finnes der den beiter, enten i form av skog eller en form for stall. Kanskje må du sette opp noe slikt for hesten din? Da kan det være godt å ha tilgang til et bra forbrukslån.

Når man har en dyr hestedrøm vet man stort sett allerede hvilken hest man ønsker seg, om det er en nordlandshest eller enn falabella. Man vet også mye om hesten stell og behov, men hesten utvikler seg. Selv om du kjøper en fiks ferdig voksen hest så vil den forandre seg og utvikle seg til sin nye eier og sine nye omgivelser. Det krever tid og kapasitet fra deg for å kunne ta vare på hesten din og følge denne opp på en god og fin måte.

Det kommer som sagt an på hvilken type hest man velger som sitt kjæledyr, for noen ganger kan man også tjene litt penger på hesten sin om man for eksempel velger en for sprangridning eller til ulike ritt. Forhåpentligvis kan dette hjelpe litt til på å nedbetale et eventuelt forbrukslån som du har i bakhånd for hesten din sin skyld. Lytt til råd som blir gitt i forhold til innkjøp av en ny hest og ikke minst nyt den gleden det vil gi deg å få kunne få oppleve å få hestedrømmen i oppfyllelse.