Bak enhver frisk og fin hund, skjuler det seg et rikt og balansert kosthold


På samme måte som hva vi mennesker får i oss er også hundens matinntak altavgjørende for dens helse og velvære. Førsteamanuensis i husdyrnæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Øystein Ahlstrøm, sier at hunden ofte får det samme fôret året rundt, og at det derfor er det svært viktig at fôret inneholder alle næringsstoffene hunden trenger for å fungere som best. Ikke bare skal hundefôret inneholde alle de viktigste karbohydratene, proteinene, mineralene og vitaminene, de skal også være i den rette kombinasjonen. 

Alt det hunden trenger for å være på sitt beste
De ulike typene fôr som tilbys på markedet i dag har ulike kvaliteter og kan brukes til forskjellige formål. Om hunden din er av den aktive typen som brukes i jakt eller liknende, vil et høyenergifôr være den beste løsningen.

Høyenergifôr inneholder mer næring per porsjon for å gjøre opp for næringen som går ut. En annen hund krever et fôr som gjør pelsen skinnende blank, mens en tredje hund har behov for fôr som styrker og bevarer skjelettet og muskulaturen.

For mye av det gode er heller ikke bra
Antallet hunder som sliter med overvekt har steget drastisk de siste årene. Overvekt gjør hunder svært utsatt for flere ulike problemer relatert til helse. Dette kan skyldes ulike ting. En faktor kan være at hundens aktivitetsnivå ikke står til mengden næring som fôret gir den. Det blir rett og slett for mye av det gode.

En annen faktor kan være at hunderasen har lavere metabolisme og ikke krever like mye mat som en gjennomsnittshund. Man må også huske på at ingen hund er lik en annen, og fôrmengde må tilpasses den enkelte hunden og dens aktivitetsnivå.

Hva bør fôret inneholde?
Å gi hunden fôr som er rik på alle de vitaminene, mineralene, karbohydrater og proteiner, den trenger reduserer risikoen for slike problemer. Fôret må ikke bare bestå av disse komponentene, det må også ha den riktige balansen mellom dem.

Hunder fungerer på samme måte som oss mennesker, og trenger en fin kombinasjon av karbohydrater, fett, proteiner, mineraler og vitaminer, for å kunne være tilfreds og fungere optimalt i hverdagen.

Maten du gir hunden din skal også beskytte den mot sykdommer og andre problemer den kan få, som er relatert til helse. PetMD anbefaler også at hundefôr som er rikelig på vitaminer og mineraler. Dette gjør at immunsystemet fungerer som normalt, og at du har en hund i tipp topp stand.

I tillegg til å finne et fôr som har alle de nødvendige næringsstoffene, er det også viktig å finne et fôr som reflekterer hundens aktivitetsnivå, alder. For noen hunder vil det også være nødvendig å ha et rasetilpasset fôr. Blant annet er noen fôrtyper laget for hunder med korte kjever.

Fôret avhenger av hundens alder og bruksområde
I dag finnes det blant annet hundefôr som er spesialtilpasset hvor i livsløpet hunden er, hvor aktiv den er og hvilken rase den er. I valpestadiet vil hunden mangedoble fødselsvekten, og særlig for de største hunderasene er det viktig at denne utviklingen skjer i rett tempo. Det kan derfor være lurt å sjekke om din hund krever en spesiell type fôr, for optimal vekst og utvikling.

Uten riktig eller god nok næring vil ikke hunden fungere på best mulig måte, og man kan risikere at hunden vil slite med å opprettholde muskelmasse, tannhelse og ikke minst, skjelettet.

Hvordan vet man at hunden får rett fôr?
Mange vet at en hund med en flott, gyldeogsn pels, med stor sannsynlighet er en frisk og sunn hund. Dette er fordi hunden har fått i seg de næringsstoffene den skal ha. Tørr hud, vil for eksempel føre til at hårene i pelsen lettere blir flisete og faller av. Hunden skal heller ikke røyte nevneverdig mye utenom røyteperiodene. Utenom dette er det også en selvfølge at hunden liker fôret den får servert, og generelt er og ser frisk ut.